LOKALMAT  MED UTSIKT OG INNSIKT

RÅGODT: Ida Dalen Jonassen fra fjellgården Råstad i Vågå leverer økologiske poteter under det treffende navnet Rå saker.
RÅGODT: Ida Dalen Jonassen fra fjellgården Råstad i Vågå leverer økologiske poteter under det treffende navnet Rå saker.

Måltidene på Gjendesheim skal være en opplevelse på lik linje med naturen og turene gjester besøker oss for. Derfor bruker vi lokale råvarer så ofte vi kan, og kjøper kun inn fra norske leverandører.

Serveringstider på Gjendesheim: 

Frokost: 

Sommer: Frokostservering fra 1 time før første båt, senest kl 8:00. Frokosten varer til kl 9:30.

Vinter: kl 8:00 til 9:30

Dagtid: 

I høysesong har vi enkel servering, samt varme og kalde drikker. I tillegg har vi åpen kiosk.

Middag: 

Sommer: Middagsservering kl 19 og 21.

Vinter: Middagsservering klokken 18 og 20

Det er mulig å få middag frem til 2230 dersom du ankommer sent.

Mat med utsikt – og innsikt 

Gjendesheim ønsker å servere deg måltider basert på tradisjoner, kultur og råvarer som omgir oss i fjellheimen. Gjennom et tett samarbeid med en rekke lokale og økologiske matprodusenter byr vi på smaken av det lokale, rene og ekte. Se vårt eget matmanifest (spalte til høyre).

Vi er stolte av å kunne by gjestene våre nydelige lokale råvarer levert av framoverlente lokale fjellbønder:  

MÅLTIDENE PÅ GJENDESHEIM SKAL VÆRE                               • Lokale. Helst med råvarer fra dalførene rundt oss.                              • Kortreiste. Vi serverer kun norsk kjøtt.                 • Rene. Vi serverer aldri oppdrettsfisk.        • Gode. Gjerne i selskap med høvelig drikke.                                   • Økologiske. Om mulig.                                • Ha en historie. Og vi forteller den gjerne.

Rå saker

Økologiske poteter (Vågå)

Norgard Råstad er en liten fjellgård med imponerende og smaksrike økologiske avlinger.

Fjellgården Norgard Råstad på 600 meter over havet er  omgitt av solsvidde tømmervegger, bratte jorder og fantastisk utsikt til storslått fjellheim - samt ei imponerende avling økologiske poteter, solbær og grønnsaker dyrka fram med mye omtanke. Nydelig!  

Snerle gard

Lam fra fjellbeite (Vågå)

Saftigere kjøtt enn lammene fra Mathias Snerle skal du vandre lenge etter. 

Visste du at noen av våre aller beste naboer er sau og lam på fjellbeite? I frodige Griningsdalen har buskapen til langbeinte og kortreiste Mathias Snerle fantastiske sommere, noe du kjenner på smaken når du får servert lam fra Vågå på tallerkenen hos oss på Gjendesheim.

Valbjør gard

Frittgående fjellgris fra Griningsdalen (Vågå)

Vi kjenner ingen gladere griser enn de som er heldige å tilbringe somrene i Griningsdalen.

Med historie tilbake til vikingtiden har Valbjør gard i Vågå mye å spennende å by på også i matveien - deriblant fjellgris som har vært på flere måneder langt høydeopphold i Griningsdalen en vakker fjelltur fra Gjendesheim. Valbjør har også geiter og økologisk sauehold, så der i gården er det kort mellom godbitene!

Nordgard Aukrust

Økologiske urter og salat (Lom)

Grønn smaksrikdom dyrket fram i knuskturt fjellklima under Lomseggen. 

Solvendt under Lomseggen ligger Nordgard Aukrust med solbrune tømmerhus. I «Nordens Provence», der Vår Herre sørger for sol og bønder selv må sørge for vann til avlingene. Et ypperlig utgangspunkt for sakte modning av smaksrike økologiske vekster.

Vilt fra lokale jegere

Rein, elg og fisk (Vågå og Lom)

Økologisk, ureist og utrolig smaksrikt: Fjellheimens eget kjøtt er det beste du smaker i år.

Bestyrer Marius Haugaløkken på Gjendesheim er en av mange ivrige jegere i Vågå og Jotunheimen - og vilt og fisk fra øverste hylle havner gjerne på middagsbordene med utsikt mot Gjende - og bua til storskytter Jo Gjende som ligger idyllisk til på motsatt side av osen. 

Nerøygarden

Dølafe (Sel)

På Nerøygarden er livet så godt at vegetarianer Hannah har begynt med kjøttfe.

Tenk å få tilbringe hele sommeren i Rondane! Så heldige er dølafeet på Nerøygarden, en nøysom kurase med opprinnelse nettopp i Gudbrandsdalen. Vinterstida går kyrne i løsdrift og spiser gress fra marka omkring fjøset. Matmor Hannah, som både var vegetarianer og livredd kyr da hun flyttet til Sel, lever sammen med ektemann Erlend tett på dyrene, og planlegger hverdagen etter dølafeet sitt tempo og behov.  

Nordigard Ramstad

Gardsbakst og egg (Skjåk)

På historiske Nordigard Ramstad verpes og eltes lokale godbiter fram.

På Nordigard Ramstad legger frittgående høner Gudbrandsdalsegg med plommer gule som gull. Eggene finner du både i frokostbuffeten på Gjendesheim, og som ingredienser i smaksbomba Gudbrandsdalskaku - en godbit på høyde med fjellturen. 

Sve gard

Mandelpotet (Vågå)

Harald Sve produserer årlig 2000 tonn svært populære mandelpoteter på skrinn fjelljord.

Tradisjonsrike Sve Gard var skysstasjon på 1800-tallet og har en uåpnet vikinggrav på tunet. Potetbonde Harald Sve er 13.generasjon på gården og har nylig innviet nytt destilleri. Gled dere - og nyt mandelpotetene så lenge!

Brimi sæter

Håndverksost fra Brimland (Lom)

I det moderne ysteriet på Brimi sæter lages rømme, smør, kjuke (pultost) og hvitost.

På sjarmerende og historiske Brimi sæter har både folk og fe gode dager, knapt noe sted i Fjell-Norge finner du flere ureiste godbiter fra fjellbeite og seterfjøs. Den prisbelønte seterosten er blant favorittene som du også får servert på Gjendesheim. Gode naboer deler jo på matgledene!

Lom bryggeri

Øl (Lom)

Lomb er fjelløl med historisk tilknytning og lokale ingredienser.

Lom bryggeri produserer øl under merkevaren Lomb. Dette er lagerøl, som i størst mulig grad skal ha lokal tilknytning enten det gjelder bruk av råvarer, historie eller geografi. De har produksjonslokale i det som tidligere var låven på driftsbygningen i Grjotheim i Lom.

Sveen gard

Utegris (Skjåk)

Fjellgris som beiter i skogen,  bader i gjørma og lever godt liv    - det kjennes på smaken!

Mellom fjellene i Skjåk ligger Sveen gard på Ramstadstrond. Her bidrar hele familien til at grisene har det godt. Utegrisene på Sveen gnager på røtter, fjellurter og gress, drikker fjellvann rett fra bekken og går fritt inn og ut fra fjøset der de får servert fôr fra Ottadalen Mølle i Lom. Dette blir det god gris av!

Jotunmat

Grasfora kjøttfe og rein (Lom)

Lokalmat fra øverste fjellhylle, i form av storfe og reinsdyr avlet opp på frittgående fjellbeite i Jotunheimen. 


Fjellheimen gir både førsteklasses beite og ypperlig mosjon for kjøttfe og reinsdyr – noe du selv kjenner når du får kjøtt fra Jotunmat servert. Så setter det jo en ekstra spiss på måltidet at middagen din har vandret i de samme fjellene som du!


Gudbrandsdalsmat

Foredlet kjøtt, vilt, ost, bær og grønnsaker (Gudbrandsdalen)

Andelslaget Gudbrandsdalsmat videreformidler lokale råvarer og foredlede matprodukter. 

Fra de kvalitetsbevisste ildsjelene i Gudbrandsdalsmat kjøper vi foredlet lokalmat fra særpregede produsenter som Mogard Gardsmat, Jotunheim mat, Avdem Gardsysteri, Dovrelam og Valbjør Gard i Vågå. Masse godbiter fra øverste hylle!

Den lille tytingfabrikken

Tyttebær fra foten av Rondane (Sel)

"Tyting" er det lokale navnet på tyttebær. Har du smakt sylte-tøyet så glemmer du det aldri!

På fjellgården Nedre Havn ved foten av Rondane har de i generasjoner høstet og foredlet alt naturen har å by på. Den lille tytingfabrikken fører tradisjonen videre, med syltetøy av ville bær med lavt sukkerinnhold og null tilsetning av vann. Nam!

Små vesen

Fjelløl (Valdres)
Håndverksøl brygget på tradisjoner – og ørlite overtro.

På Gjendesheim får du øl fra Små Vesen, et bryggeri i Aurdal i Valdres. De brygger øl med vekt på godt håndverk og lagspill med de underjordiske. På 1800-tallet trodde folk det var de underjordiske som ga alkoholen i ølet. Ja, en kunne se de i bruset og boblene. Disse små vesenene setter dette bryggeriet stor pris på ... 

I en verden der forbruk og klimautslipp er alt for høye, vil Gjendesheim gjerne gjøre fjellturen grønnere:

Gjør som Børge Bærekraft - Severin Suveren sin moderne lillebror: