LOKAL OG ØKOLOGISK MAT - MED UTSIKT OG INNSIKT

RÅGODT: Ida Dalen Jonassen fra fjellgården Råstad i Vågå leverer poteter og grønnsaker til Gjendesheim under det treffende navnet Rå saker.
RÅGODT: Ida Dalen Jonassen fra fjellgården Råstad i Vågå leverer poteter og grønnsaker til Gjendesheim under det treffende navnet Rå saker.

Måltidene på Gjendesheim skal være en opplevelse på lik linje med naturen og turene gjester besøker oss for. Derfor bruker vi lokale råvarer så ofte vi kan, og kjøper kun inn fra norske leverandører.

Gjendesheim ønsker å servere deg måltider basert på tradisjoner, kultur og råvarer som omgir oss i fjellheimen. Gjennom et tett samarbeid med en rekke lokale og økologiske matprodusenter byr vi på smaken av det lokale, rene og ekte.

For å gi deg en ekte, ren og lokal matopplevelse har vi satt opp vårt eget matmanifest (spalte til høyre).

På Gjendesheim er vi stolte av å kunne by gjestene våre nydelige lokale råvarer levert av framoverlente lokale fjellbønder:  

MÅLTIDENE PÅ GJENDESHEIM SKAL VÆRE                               • Lokale. Helst med råvarer fra dalførene rundt oss.                              • Kortreiste. Vi serverer kun norsk kjøtt.                 • Rene. Vi serverer aldri oppdrettsfisk.        • Gode. Gjerne i selskap med høvelig drikke.                                   • Økologiske. Om mulig.                                • Ha en historie. Og vi forteller den gjerne.

Rå saker

Økologiske poteter, frukt og grønt (Vågå)

Norgard Råstad er en liten fjellgård med imponerende og smaksrike økologiske avlinger.

Fjellgården Norgard Råstad på 600 meter over havet er  omgitt av solsvidde tømmervegger, bratte jorder og fantastisk utsikt til storslått fjellheim - samt ei imponerende avling økologiske poteter, solbær og grønnsaker dyrka fram med mye omtanke. Nydelig!  

Snerle gard

Lam fra fjellbeite (Vågå)

Saftigere kjøtt enn lammene fra Mathias Snerle skal du vandre lenge etter. 

Visste du at noen av våre aller beste naboer er sau og lam på fjellbeite? I frodige Griningsdalen har buskapen til langbeinte og kortreiste Mathias Snerle fantastiske sommere, noe du kjenner på smaken når du får servert lam fra Vågå på tallerkenen hos oss på Gjendesheim.

Valbjør gard

Frittgående fjellgris fra Griningsdalen (Vågå)

Vi kjenner ingen gladere griser enn de som er heldige å tilbringe somrene i Griningsdalen.

Med historie tilbake til vikingtiden har Valbjør gard i Vågå mye å spennende å by på også i matveien - deriblant fjellgris som har vært på flere måneder langt høydeopphold i Griningsdalen en vakker fjelltur fra Gjendesheim. Valbjør har også geiter og økologisk sauehold, så der i gården er det kort mellom godbitene!

Vilt fra lokale jegere

Rein, elg og fisk (Vågå og Lom)

Økologisk, ureist og utrolig smaksrikt: Fjellheimens eget kjøtt er det beste du smaker i år.

Bestyrer Marius Haugaløkken på Gjendesheim er en av mange ivrige jegere i Vågå og Jotunheimen - og vilt og fisk fra øverste hylle havner gjerne på middagsbordene med utsikt mot Gjende - og bua til storskytter Jo Gjende som ligger idyllisk til på motsatt side av osen. 

Sve gard

Mandelpotet (Vågå)

Harald Sve produserer årlig 2000 tonn svært populære mandelpoteter på skrinn fjelljord.

Tradisjonsrike Sve Gard var skysstasjon på 1800-tallet og har en uåpnet vikinggrav på tunet. Potetbonde Harald Sve er 13.generasjon på gården og har nylig innviet nytt destilleri. Gled dere - og nyt mandelpotetene så lenge!

Brimi sæter

Håndverksost fra Brimland (Lom)

I det moderne ysteriet på Brimi sæter lages rømme, smør, kjuke (pultost) og hvitost.

På sjarmerende og historiske Brimi sæter har både folk og fe gode dager, knapt noe sted i Fjell-Norge finner du flere ureiste godbiter fra fjellbeite og seterfjøs. Den prisbelønte seterosten er blant favorittene som du også får servert på Gjendesheim. Gode naboer deler jo på matgledene!

Nordgard Aukrust

Økologiske urter og salat (Lom)

Grøn smaksrikdom dyrket fram i knuskturt fjellklima under Lomseggen. 

Solvendt under Lomseggen ligger Nordgard Aukrust med solbrune tømmerhus. I «Nordens Provence», der Vår Herre sørger for sol og bønder selv må sørge for vann til avlingene. Et ypperlig utgangspunkt for sakte modning av smaksrike økologiske vekster.

Den lille tytingfabrikken

Tyttebær fra foten av Rondane (Sel)

"Tyting" er det lokale navnet på tyttebær. Har du smakt sylte-tøyet så glemmer du det aldri!

På fjellgården Nedre Havn ved foten av Rondane har de i generasjoner høstet og foredlet alt naturen har å by på. Den lille tytingfabrikken fører tradisjonen videre, med syltetøy av ville bær med lavt sukkerinnhold og null tilsetning av vann. Nam!

Sveen gard

Utegris (Skjåk)

Knallgod gris som beiter i skogen og bader i gjørma. På Sveen gard bidrar hele familien til at grisene skal ha det godt.

Mellom fjellene i Skjåk ligger Sveen gard på Ramstadstrond der utegris gnager på røtter, fjellurter og gress. På Sveen drikker grisene fjellvann rett fra bekken og går fritt inn og ut fra fjøset der de får servert fôr fra Ottadalen Mølle i Lom. Dette blir det god gris av!

Jotunmat

Grasfora kjøttfe og rein (Lom)

Lokalmat fra øverste fjellhylle, i form av storfe og reinsdyr avlet opp på frittgående fjellbeite i Jotunheimen. 


Fjellheimen gir både førsteklasses beite og ypperlig mosjon for kjøttfe og reinsdyr – noe du selv kjenner når du får kjøtt fra Jotunmat servert. Så setter det jo en ekstra spiss på måltidet at middagen din har vandret i de samme fjellene som du!


Hubertus Bryggeri

Øl (Dovre)

Spesialøl fra nabodalen brygget med tradisjoner og inspirasjon fra belgiske øltyper.

Håndverksbryggeriet Hubertus holder til på gamle Skeievoll skole i Dovre. Bryggerimester Huub lager en rekkje smakfulle belgisk-inspirerte øltyper som verken er pasteurisert eller filtrert - og er samtidig en historieforteller av rang. Økologisk øl har han også!

Gudbrandsdalsmat

Foredlet kjøtt, vilt, ost, bær og grønnsaker (Gudbrandsdalen)

Andelslaget Gudbrandsdalsmat videreformidler lokale råvarer og foredlede matprodukter. 

Fra de kvalitetsbevisste ildsjelene i Gudbrandsdalsmat kjøper vi foredlet lokalmat fra særpregede produsenter som Mogard Gardsmat, Jotunheim mat, Avdem Gardsysteri, Dovrelam og Valbjør Gard i Vågå. Masse godbiter fra øverste hylle!

Debio-merket

Økologisk sertifisering

Under Fjellfilmfestivalen hver høst serverer Gjendesheim en meny som er sertifisert for Debio sitt valørmerke i bronse.  

I en verden der forbruk og klimautslipp er alt for høye, vil Gjendesheim gjerne gjøre fjellturen grønnere:

Gjør som Børge Bærekraft - Severin Suveren sin moderne lillebror: