LOKAL OG ØKOLOGISK MAT MED UTSIKT

RÅ SAKER: Thea Dalen fra Vågå leverer økologiske grønnsaker til Gjendesheim under det treffende navnet Rå Saker.
RÅ SAKER: Thea Dalen fra Vågå leverer økologiske grønnsaker til Gjendesheim under det treffende navnet Rå Saker. Foto: Kristoffer Mæle Thuestad

Måltidene på Gjendesheim skal være en opplevelse på lik linje med naturen og turene gjester besøker oss for. Derfor bruker vi lokale råvarer så ofte vi kan, og kjøper kun inn fra norske leverandører.

Vårt mål er å gi gjester på Gjendesheim en matopplevelse basert på lokale tradisjoner, kultur og råvarer. Vi byr på smaken av det lokale, det særprega og ekte - og har derfor et tett samarbeid med en rekke lokale matprodusenter.

For å gi deg en ekte, ren og lokal matopplevelse har vi satt opp vårt eget matmanifest (spalte til høyre).

På Gjendesheim er vi stolte av å kunne by gjestene våre nydelige lokale råvarer levert av framoverlente lokale fjellbønder:  

MATEN PÅ GJENDESHEIM SKAL:  - Være en opplevelse, helst med utsikt.                 - Være lokal, helst med råvarer fra dalen og alltid fra Norge.                  - Være ren, så vi serverer aldri oppdrettsfisk                         - Fortjene selskap av god drikke                              - Ha en historie, og vi forteller den gjerne

Rå saker

Økologiske grønnsaker (Vågå)

Jordskokk, gulrøtter, løk, purre, rødbeter, gulbeter, polkabeter, kål, brokkoli - alt dyrket fram økologisk. 

Norgard Råstad er en liten fjellgård i Vågå.  På gården bor tre generasjoner, sju høner, en hund og en flokk storfe. Beliggende 600 m.o.h. er Råstad omgitt av bratte jorder,  mye sol og fantastisk utsikt - samt seintvoksende økologisk storfekjøtt og grønnsaker. Nydelig!

Snerle gard

Lam fra fjellbeite (Vågå)

Saftigere kjøtt enn lammene fra Mattias Snerle skal du vandre lenge etter. 

Visste du at noen av våre aller beste naboer er sau og lam på fjellbeite? I frodige Griningsdalen har buskapen til langbeinte og kortreiste Mattias Snerle fantastiske sommere, noe du kjenner på smaken når du får servert lam fra Vågå på tallerkenen hos oss på Gjendesheim.

Valbjør gard

Frittgående fjellgris fra Griningsdalen (Vågå)

Vi kjenner ingen gladere griser enn de som er heldige å tilbringe somrene i Griningsdalen.

Med historie tilbake til vikingtiden har Valbjør gard i Vågå mye å spennende å by på også i matveien - deriblant fjellgris som har vært på flere måneder langt høydeopphold i Griningsdalen en vakker fjelltur fra Gjendesheim. Valbjør har også geiter og økologisk sauehold, så der i gården er det kort mellom godbitene!

Vilt fra lokale jegere

Rein, elg og fisk (Vågå og Lom)

Økologisk, ureist og utrolig smaksrikt: Fjellheimens eget kjøtt er det beste du smaker i år.

Bestyrer Marius Haugaløkken på Gjendesheim er en av mange ivrige jegere i Vågå og Jotunheimen - og vilt og fisk fra øverste hylle havner gjerne på middagsbordene med utsikt mot Gjende - og bua til storskytter Jo Gjende som ligger idyllisk til på motsatt side av osen. 

Sve gard

Mandelpotet (Vågå)

Harald Sve produserer årlig 2000 tonn svært populære mandelpoteter på skrinn fjelljord.

Tradisjonsrike Sve Gard var skysstasjon på 1800-tallet og har en uåpnet vikinggrav på tunet. Potetbonde Harald Sve er 13.generasjon på gården, har nylig tatt i bruk nytt destilleri og arbeider for å åpne Sve for servering og gårdsturisme. Gled dere - og nyt potetene så lenge!

Brimi sæter

Håndverksost fra Brimland (Lom)

I det moderne ysteriet på Brimi sæter lages rømme, smør, kjuke (pultost) og hvitost.

På sjarmerende og historiske Brimi Sæter har både folk og fe gode dager, knapt noe sted i Fjell-Norge finner du flere ureiste godbiter fra fjellbeite og seterfjøs. Den prisbelønte seterosten er blant favorittene som du også får servert på Gjendesheim. Gode naboer deler jo på matgledene!

Nordgard Aukrust

Økologiske urter og salat (Lom)

Grøn smaksrikdom dyrka fram i knuskturt fjellklima under Lomseggen. 

Solvendt under Lomseggen ligg Nordgard Aukrust med solbrune tømmerhus. I «Nordens Provence» der Vår Herre sørger for sol og bønder selv må sørge for vann til markens grøde. Et ypperlig utgangspunkt for sakte dyrking av økologiske og smakrike vekster.

Den lille tytingfabrikken

Tyttebær fra foten av Rondane (Sel)

"Tyting" er det lokale navnet på tyttebær. Har du smakt sylte-tøyet så glemmer du det aldri!

På fjellgården Nedre Havn ved foten av Rondane har de i generasjoner høstet og foredlet alt naturen har å by på. Den lille tytingfabrikken fører tradisjonen videre, med syltetøy av ville og dermed økologiske bær, med lavt sukkerinnhold og null tilsetning av vann. Nam!

Jotunmat

Grasfora kjøttfe og rein (Lom)

Lokalmat fra øverste fjellhylle, i form av storfe og reinsdyr avlet opp på frittgående fjellbeite i Jotunheimen. 

Glade kuer gir bedre melk, heter det. Kjøttet fra Hallvard Helland er beviset på at spreke kuer gir mye bedre smak. Og så setter det jo en ekstra spiss på opplevelsen at middagen din har vandret i de samme fjellene som du.  God tur og bon apetit!

Hubertus Bryggeri

Øl (Dovre)

Spesialøl fra nabodalen brygget med tradisjoner og inspirasjon fra belgiske øltyper.

Hubertus er et lite enmanns håndverksbryggeri som holder til på gamle Skeievoll skole i Dovre. Bryggerimester Huub Huijs lager en rekkje smakfulle belgisk-inspirerte øltyper som verken er pasteurisert eller filtrert - og er samtidig en historieforteller av rang. Slik liker vi!

Gudbrandsdalsmat

Foredlet kjøtt, vilt, ost, bær og grønnsaker (Gudbrandsdalen)

Andelslaget Gudbrandsdalsmat videreformidler lokale råvarer og foredlede matprodukter. 

Fra de kvalitetsbevisste damene i Gudbrandsdalsmat kjøper vi foredlet lokalmat fra særpregede produsenter som Mogard Gardsmat, Jotunheim mat, Avdem Gardsysteri, Dovrelam og Valbjør Gard i Vågå. Masse godbiter fra øverste hylle!

Debio-merket

Økologisk sertifisering

Under Fjellfilmfestivalen hver høst serverer Gjendesheim en meny som er sertifisert for Debio sitt valørmerke i bronse.  

Menyen på Gjendesheim kvalifiserer også for valørmerke i bronse resten av året. Vi har derfor søkt om sertifisering fra Debio og gleder oss til svar!

REIN  NYTELSE: Reinskjøttet som serveres fra Gjendesheim kommer fra lokale flokker som aldri har streifet mer enn 30 kilometer fra hytteveggen.
REIN NYTELSE: Reinskjøttet som serveres fra Gjendesheim kommer fra lokale flokker som aldri har streifet mer enn 30 kilometer fra hytteveggen.