Besseggenpatrulje TO dagER i uka

Rundt 60.000 fotturister kommer i sommer til å gå Besseggen – to dager hver uke får de selskap med en lokal kjentmann som vil informere, skape trygghet, plukke søppel og være sistemann over fjellet.

​​​​​​​Informasjon, veiledning og søppelplukking

Sammen med selskapet Gjendebåten og turisthyttene Gjendebu, Bessheim og Hindsæter, samt overnattingsstedene Besseggen Fjellpark og Sjodalen hyttetun, har Gjendesheim turisthytte inngått et spleiselag der reiselivsaktørene rundt Besseggen tar hele kostnaden ved kursing og lønn til kjentmann over den verdenskjente fjellryggen hver uke fra juni og ut september.  Kjentmannen vil blant annet få ansvar for å informere og veilede fotturister, plukke søppel, rive ned forvirrende varder, initiere nødvendige utbedringer på stien ved behov – og søke å være sistemann ned fra fjellet for å unngå unødvendige redningsaksjoner.

Doblet antall besøk - og belastning

Reiselivsaktørene bak ordningen er sikre på at tiltaket med kjentmann vil være verdt kostnaden: Den luftige fjellryggen Besseggen er blant Nord-Europas mest gåtte turstier - med rundt 50.000 fotturister hver sommer og høst. De siste fem årene er antall fotturister som tar Gjendebåten til startpunktet for den berømte fjellturen doblet, og belastningen i form av søppel, slitasje og henvendelser for informasjon er deretter. Parallelt med denne utviklingen har Besseggen, i likhet med de andre store naturattraksjonene i Norge, opplevd sterk vekst i antall redningsaksjoner – på landsbasis har Røde Kors nær doblet antall utrykninger. 

 Ved å hyre inn en kjentmann til å gå turen over Besseggen en gang i uka, ønsker vi å hindre forsøpling, skåne naturen for unødvendig slitasje, informere til dels lite fjellvante turgjengere og ivareta kvaliteten på turopplevelsen. Kort sagt sikre at turen over Besseggen forblir en attraktiv og sikker tur også i framtiden til tross for bratt besøksvekst, sier Haugaløkken.

Større spleiselag = færre redningsaksjoner

Egentlig ønsket reiselivsaktørene å få på plass en ordning med fast kjentmann flere dager i uka – og hver dag i fellesferien og de mest populære helgene på høsten. Med null offentlig støtte erkjenner de at løftet blir for tungt å ta alene: 

– Målet på sikt er helt klart å trappe opp ordningen, slik at kjentmannen kan ta en rolle med daglig tilstedeværelse, informasjon og personlig oppfølging av turister for å unngå belastende og svært ressurskrevende redningsaksjoner. Samfunnsregnskapet ville garantert gå i pluss, men skal vi komme dit er vi avhengige av at flere instanser bidrar i spleiselaget, sier Haugaløkken: 

Styrker omdømmet til hele Reiselivs-Norge

 Vi som driver reiselivsbedrifter rundt Besseggen er i daglig dialog med turistene, og kjenner derfor best hvor «skoen trykker», hva slags tiltak som har effekt og hvilke behov som oppstår i løpet av sesongen. Vi er overbevist om at kjentmannen vi nå leier inn vil ha stor positiv effekt og gi svært god effekt for ressursbruken – til glede for omdømmet for hele Reiselivs-Norge. 

POPULÆR: Turen over Besseggen gås av 50.000 fjellvandrere hvert år.
POPULÆR: Turen over Besseggen gås av 50.000 fjellvandrere hvert år.

Skrevet av Sigurd Rønningen 16. juni 2017