Gjendesheim tildelt DNTs bærekraftpris

DNT og Gjendesheim arbeider for å redusere friluftslivet fotavtrykk.
DNT og Gjendesheim arbeider for å redusere friluftslivet fotavtrykk. Foto: Marius Dalsegg Sætre

Hyttebestyreren på Gjendesheim, Marius Haugaløkken, har blitt tildelt DNTs første bærekraftspris.

Tildelingen ble kunngjort under DNTs landsmøte, som også vedtok organisasjonens helt ferske bærekraftstrategi.

Dette er første gang DNTs bærekraftspris deles ut. Utdelingene er en viktig oppfølging av DNT nye bærekraftsstrategi som ble vedtatt på landsmøtet 4. juni. Prisen deles ut for å berømme innsats på klima- og miljøområdet. Stipendet deles ut for å muliggjøre gjennomføring av viktige bærekraftstiltak.

–  Gjennom å vise fram gode løsninger, håper vi å inspirere foreningene og medlemmene våre til å redusere vårt eget og friluftslivets fotavtrykk, sier styreleder i DNT, Per Hanasand.

– Gjendesheim inspirerer

Det var en vel fortjent bærekraftspris som ble tildelt hyttebestyreren på Gjendesheim, Marius Haugaløkken. I flere år har han vært en flott representant for natur- og klimavennlige holdninger og bærekraftig hyttedrift.

– Marius har på en positiv måte inspirert og informert. Tydelige meninger og modige valg har blitt lagt merke til – både av gjestene, DNTs medlemsforeninger, følgere i sosiale medier, reiselivsnæringen og helt inn til Dagsnytt 18, sier juryleder Preben Falck fra Stavanger Turistforening.

På Gjendesheim har Marius Haugaløkken tatt flere gode initiativ for å minimere sitt eget og de besøkendes klimaavtrykk. Gjennom satsingen «Ren Turglede» har Gjendesheim også blitt et utstillingsvindu som viser at det er mulig å redusere friluftslivets fotavtrykk.  Utstyrsutleie, grønn transport, null flaskevann og fokus på lokal mat og kortreiste råvarer er alle initiativ som viser vei mot en mer bærekraftig framtid.

Erfaringene fra tiltakene som er gjennomført, viser at de også har en økonomisk oppside; i dag tjener Gjendesheim mer per overnattingsgjest enn det de gjorde for få år siden.

– Ildsjeler med gjennomføringskraft er viktig for at vi skal nå ambisjonen i vår nye bærekraftstrategi om å bli Norges mest bærekraftige ferie- og fritidstilbud. Marius er en som virkelig setter kursen mot målet, sier Preben Falck.

Skrevet av Sigurd Rønningen 9. juni 2021