Åpning // Historisk Vandrerute Jotunheimen // Gjendesheim

Anbefalt tur for jubileumsåret 2018 – Se flere

Arrangement

Dato
30. juni kl. 12:00 - 21:00
Vanskelighetsgrad
Enkel  
Passer for
Alle
Turtyper
Arrangement, Sommeråpning, Jubileum2018, #Jubileum2018
Arrangører
Gjendesheim, DNT Oslo og Omegn

Dobbeltjubileum!

Sommeren 2018 feirer Den Norske Turistforening 150 år og Gjendesheim Turisthytte 140 år - og jubileumsgaven åpner vi 30.juni: DNT Oslo overrekker sammen med Riksantikvaren splitter nye Historisk Vandrerute Jotunheimen i jubileumsgave til Gjendesheim, Gjendebu, Torfinnsbu og Fondsbu. 

Lørdag 30. juni kl 16.00 åpner vi vandreruta med en åpningsfest på Gjendesheim turisthytte. Det blir en ettermiddag og kveld full av kulturhistoriske høydepunkter ved breddede av Gjende, etterfulgt av smakfull festmiddag med kortreiste råvarer fra Jotunheimen. 

Historisk vertskap og underholdning for kvelden er folkemusikker og skuespiller Tone Jorunn Tveito og skuespiller Endre Skjåk med musikalsk følge av Pål Svindland som tar oss gjennom et program i toner, poesi, litteratur og historiefortelling og byr på høydepunkter fra Jotunheimens historie - som alle er å finne langs Historisk vandrerute Jotunheimen. Peer Gynt kommer. Gjendine Slålien kommer. Edvard Grieg kommer. Aasmund Olavsson Vinje kommer - og mange flere av høyfjellets og friluftslivets pionerer. Mellom kulturinnslagene vil representanter fra Klima- og Miljødepartementet, Oppland fylkeskommune og Den Norske Turistforening tale og offisielt åpne vandreruta som er ventet å gi Jotunheimen, Gjende og Bygdin et ytterligere løft som turmål for fjellvandrere og turister. 

Den historiske ruta lar deg vandre fra Gjendesheim til Fondsbu gjennom noen av Fjell-Norges flotteste natur - innrammet av fjellsjøene Bygdin og Gjende. Her er noen de kulturhistoriske godbitene du kan bli bedre kjent med langs ruta:

Gjendesheim: Jo Gjende
Besseggen: Peer Gynt // Bukkerittet
Memurubu: Tre i Norge ved to av dem 
Gjendebu: Gjendine Slålien // Nasjonalromantiske kunstnere
Torfinnsbu: Reist av materialene fra Tvindehougen - DNTs aller første hytte // tindesportens vugge i DNT-sammenheng
Fondsbu/Eidsbugarden: Aasmund Olavson Vinje - Jotunheimens navnefar og DNT-stifter.

I tillegg til kan du på tre av etappene langs den historiske vandreruta velge å sende bagasjen - eller deg selv - med de historiske turistbåtene på Gjende og Bygding. 

Både Gjendesheim og Fondsbu har gode kollektivforbindelser i sommersesongen - så her ligger alt til rette for en virkelig grønn tur i fjellheimen!

Dagen etter, søndag 1. juli får du også mulighet til å oppleve noen av kulturminnene i vandreruta når Gjendeguiden tar deg med opp Jo-stigen. Les mer og meld deg på til åpningsturen her. 


Vil du være med så heng på!

Foto: Fjellfilmfestivalen/Thor Håkon Ulstad

Kontaktinformasjon: